Betegelen

Betegelen

Wanneer uw ondergrond voorbereid is kunt u uw vloer of wand gaan betegelen. Bepaal van te voren (zonder lijm) hoe u de tegels wilt gaan leggen/plaatsen, en houdt rekening met 5mm ruimte vanuit de aanliggende wand-vloer. Dit is voor het werken van de muur, en wordt later afgekit.

Ook is de juiste keuze qua lijm is zeer belangrijk, kijk daarom op de site van onze leveranciers om u goed voor te bereiden. Wanneer u de juiste lijm heeft gevonden heeft u alleen nog het juiste gereedschap nodig. Denk daarbij aan tegelkruisjes, waterpas, troffel, garde, tegelsnijder, slijptol, etc. Zorg dat u goed voorbereid te werk gaat, zodat u niet hoeft te stoppen. Pak bij wand en vloer tegels altijd tegels uit diverse dozen, zo mengt u uw partij tegels tot een mooi geheel.

Vloertegel

Maak de tegellijm aan en strijk doormiddel van de lijmkam, de tegellijm op de vloer voor de eerste rij tegels. Druk de vloertegels met een schuivende beweging in de tegellijm. Druk de tegel daarna rustig aan. Controleer met de waterpas of de vloertegel recht is. Gebruik de tegelkruisjes om de juiste afstand te bepalen tot de volgende tegel (druk deze goed diep in de lijm). Wanneer een vloertegel te laag ligt, haalt u de tegel eruit en brengt u extra tegellijm aan. Zorg ervoor dat u niet ingesloten raakt en werk tijdens het leggen van de vloer altijd naar de deur. Na iedere rij vloertegels de voegen schoonmaken met een oude schroevendraaier.

Wandtegel

Erg belangrijk bij het plaatsen van eerste tegels tegen de wand, is dat deze 100% waterpas zijn. Zo krijgt u namelijk rechten voegen. Maak de tegellijm aan, of maak gebruik van pasta lijm. U lijmt de wand horizontaal in met tegellijm, door gebruik te maken van de juiste lijmkam. Maak ook hier gebruik van tegelkruisjes, zodat de afstand tussen iedere wandtegel gelijk is. Let op! De tegelkruisjes wel diep in de lijm drukken, zodat er voldoende ruimte overblijft om straks te voegen. De tegelkruisjes blijven namelijk zitten.

Voor een buitenhoek kunt u een hoekprofiel gebruiken. Hoekprofielen zijn er in verschillende kleuren verkrijgbaar en zijn er in de uitvoering metaal en kunststof. U maakt het hoekprofiel op maat, waarna u deze in de tegellijm drukt. Hierna kunnen de tegels tegen het hoekprofiel geplaatst worden en heeft u een mooi afwerking.

Lees u goed in of laat u van te voren goed inlichten over het proces van betegelen.

Coba. De juiste materialen om uw project voor te bereiden, te betegelen en af te werken.

Verhoeven Tools. Alle gereedschappen om van uw project een succes te maken.

Homelux. De mooiste tegelprofielen om uw buitenhoeken netjes af te werken.